2009/01/14

Att prata fred och starta krig.

Israels påstådda krigsbrott ska utredas.
Det är otänkbart att ledarna inte kommer att ställas till svars för blodbadet i Gaza.

Ehud Olmert, Ehud Barak och Tzipi Livni kommer att stå i främsta ledet bland de skyldiga.
Det är otänkbart att de inte kommer att ställas till svars för blodbadet.
Olmert är den enda israeliska premiärministern som har skickat ut sin armé i två självvalda krig.

Mannen som gjort en rad modiga uttalanden om fred under senare tid har iscensatt inte mindre än två krig. Genom att prata fred och starta krig har den "moderate" och "upplyste" premiärministern avslöjats som en av våra största krigshetsare. Det är så han kommer att gå till historien.

Barak, ledaren för partiet till vänster, får betala priset för israeliska försvarsmaktens missgärningar under hans makthavande.
Hans anseende kommer att svärtas ner av bombningen och granatbeskjutningen av befolkningstäta platser, de hundratals döda och skadade kvinnorna och barnen, de talrika beskjutningarna av sjukvårdspersonal, användandet av vit fosfor i civila områden, bombningen av en FN-skola som fungerade som tillflyktsort för invånare som blödde till döds under flera dagar medan israeliska försvarsmakten hindrade en evakuering genom beskjutning och bombardemang.

Till och med ett och ett halvt år långa belägring av Gaza, vars följder hamnar i skrämmande ljus under detta krig, kommer att läggas till hans gärningar. Slag efter slag, alla dessa räknas i krigsförbrytelsernas värld.

Livni, utrikesministern och ledaren för ett mittenparti, kommer att bli ihågkommen som den som drev på, legitimerade och satt tyst under allt detta. Kvinnan som lovade "en annan sorts politik" var en fullvärdig medspelare. Det får inte glömmas.

Inga kommentarer: