2009/01/13

Enbart USA kan tvinga fram en fred!

GAZA, GAZA, GAZA är rätt litet i sammanhanget. Vilket givetvis inte betyder att konflikten är oviktig. Eller att Israel och Hamas är utan skuld.Låt oss ändå se verkligheten som den är. Den som är starkast - och fräckast och råast - vinner. FN saknar i princip resurser och kan bara ingripa effektivt om USA, Kina, Ryssland, Frankrike och England enas i Säkerhetsrådet.

Räkna inte med det. Räkna istället med att USA ser till att Israel får gott om tid att skada Hamas så illa det bara går.På samma sätt, fast egentligen lite värre, förhåller det sig med EU. Ytterst obetydligt militära resurser, ingen enighet och absolut ingen vilja. Glöm Xavier Solana (om ni inte redan gjort det) och glöm gärna Carl Bildt också i det här sammanhanget.

Bildt är, tillsammans med Jan Eliasson, säkert den skickligaste utrikesminister vi haft sen Undén, men han är bara det han är: representant för en liten och i maktspelet helt betydelselös nation.Våra militära resurser är mindre än någonsin (sen stenåldern?) och den obehagliga sanningen är att inflytande i världen har ett klart och direkt samband med styrka.

Så, för att det ska bli slut på eländet i Gaza fordras att parterna blir på ett eller annat sätt överens, vilket är totalt osannolikt eftersom båda har siktet inställt på utrotning av den andre. Bara ett land på jorden har militär makt och andra resurser starka nog för att tvinga fram en fred - som hur som helst bara blir skakig och tillfällig.

Supermakten är, antingen vi tycker om det eller ej, Amerikas Förenta Stater.

Inga kommentarer: