2009/08/14

HRW anklagar Israel för krigsbrott

Människorättsorganisationen Human Rights Watch(HRW)anklagar Israel för krigsförbrytelser under den offensiv som genomfördes i Gaza i början av året.

Enligt en ny rapport som offentliggjordes i dag sköt israeliska soldater medvetet ihjäl elva civila palestinier trots att dessa bar vita flaggor och tygstycken.

Palestinierna gjorde allt de kunde för att informera de israeliska styrkorna om att de inte utgjorde ett hot mot dem,säger Bill van Esveld som utrett händelsen. Nio av de dödade var kvinnor och barn. Ytterligare personer dödades då de israeliska styrkorna beordrat palestinierna att gå ut ur sina hus.

Human Rights Watch har grundligt utrett de olika fallen och bland annat intervjuat ett stort antal vittnen.

I ett av fallen stod två kvinnor och tre barn utanför sitt hus. Minst tre av dem höll i vita tygstycken när en soldat öppnade eld. Två flickor,två och sju år gamla, dödades och en tredje flicka och hennes mormor skadades.

Israeliska soldater sköt också mot civila som med vita flaggor gick längs en gata i ett försök att lämna stridsområdena. I det här fallet fanns det inga militära mål att skjuta mot, och det fanns inga fientliga Hamas-krigare i området, konstaterar HRW.

Human Rights Watch uppmanar Israel att undersöka fallen ordentligt så att de inte sopas under mattan. HRW kräver att den israeliska armén tar itu med den kultur av straffrihet som råder.

Den israeliska armén meddelade i juli att den utreder två fall där israeliska soldater uppgavs ha skjutit ihjäl civila som bar vita flaggor. Enligt HRW har Israel dock skött sina utredningar otillfredsställande.

I stället för att låta utomstående objektivt utreda fallen är det armén som gör det. Och armén har inte ens kontaktat de palestinska vittnena, påpekar Bill van Esveld,en av utredarna i HRW:s rapport.

Inga kommentarer: