2009/08/17

Hur skall vi få en attraktiv landsbygd?

Östergötland är ett fantastiskt landskap, ett Sverige i miniatyr, med ett otal kulturella och historiska "smultronställen" och sevärdheter. Skärgården med sin unika miljö måste värnas! Jag vill verka för att länet skall bli ledande då det gäller val av besöksmål i Sverige både för privat- och affärsturism och vi östgötar bör fortsätta stå för gott värdskap och bidra till att göra vår region värd att besöka.

Det är förvisso viktigt att slå vakt om Östergötland som den fjärde storstadsregionen. För detta krävs ett antal satsningar på utbyggd och upprustad infrastruktur, där byggandet av Ostlänken ses som det mest angelägna projektet. Men i det perspektivet är det viktigt att inte glömma av att Östergötland inte enbart består av storstäderna Linköping och Norrköping.

En satsning på landsbygden är minst lika viktig.

För att få ett helhetsperspektiv på landsbygdens framtid krävs en ny och kraftfull strategi för landsbygdens framtida utveckling. Jag är övertygad att om man vill få en attraktiv landsbygd med ett ökande företagande och fler boende måste hållbara lösningar för kommunikation, infrastruktur och utbyggda bredbandsnät ordnas. Utan en sådan politik kan landsbygden långsiktigt sett knappast bidra vare sig till en ökad ekonomisk tillväxt och sysselsättning eller till landsbygdens egen överlevnad som fungerande åretruntsamhälle.

För att Östergötland skall växa och bli ännu mer attraktivt krävs, förutom en väl etablerad infrastruktur, en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av hela länet, öppenhet för nya idéer och samarbetsformer. Privata initiativ och idéer skall uppmuntras.

Det är påfallande många som vill att deras barn skall få växa upp på landet, men planerna stupar på avsaknad av bredband, skolor och butiker (däribland bensinstationer) samt en fungerande kollektivtrafik. En femtedel av Sveriges befolkning bor numera i tätorter och samhället skulle må väl av om den utvecklingen kunde stoppas.

Det gäller inte bara att få människor att flytta hit, det gäller också att se till att vår region bibehåller sin attraktionskraft för att motverka avflyttning. En bra ungdomsverksamhet, även på landsbygden, kan bidra till detta.

Trots farhågor inför framtiden och den försämringen av landsbygdens serviceverksamheter vi alla kan skåda finns det hos de mindre kommunerna och andra aktörer på landsbygden en stark vilja att utveckla de mindre tätbebyggda delarna av det svenska samhället och en övertygelse om att landsbygden på ett mycket konkret och aktivt sätt både kan och vill bygga upp en stark och bred produktionsstruktur, attraktiv boendemiljö och en väl fungerande komplementmiljö till de tätbebyggda regionerna.

Så vad som krävs är att:
• Landsbygdspolitiken skall samordnas med den övergripande regionala utvecklingspolitiken.
• Landsbygdspolitiken inriktas för spridning på ny produktion inom såväl livsmedelssektorn som andra näringssektorer.
• Natur- och kulturmiljöns betydelse skall betonas som en viktig attraktion för kvarboende och inflyttning.
• Hela myndighetsstrukturen ses över så att samhällsorganisationen bättre överensstämmer med en kraftfull helhetspolitik som innefattar såväl infrastruktur och samhällelig och kommersiell service som bra förutsättningar för småföretagsutveckling, högklassig utbildning samt en bra sjuk- och hälsovård.
• Den demokratiska styrningen av landsbygdens utveckling skall klarläggas med bl.a. tydliga roller för de skilda planerings- och genomförandenivåerna.

Så det gäller att få alla samhälleliga aktörer på lokal, regional och central nivå att engagera sig i den konkreta landsbygdsutvecklingen, inte minst när det gäller visioner, mål och strategier. Man bör inrikta mot två huvudmål – främja sysselsättning, tillväxt, bosättning och service på landsbygden för att bl.a. underlätta landsbygdens anpassning till nya förutsättningar och främja en diversifiering av landsbygdens näringsliv samt stödja ett uppfyllande av miljöpolitikens övergripande mål för de areella näringarna.


Hans Zettby

1 kommentar:

jan-olov sa...

Kanon instämmer helt.
www.sjv.se har ett ambitiöst 35 miljaders program för att stödja lantbruks och glesbygdens utveckling för din kännedom
Jordbruksdepatementet har också faställt en nationell strategi för landsbygdens utveckling som ligger i linje med det du föreslår bland annat