2009/08/10

Ryska soldater vid finska gränsen

I dag inleds en stor rysk militärövning nära den finska gränsen.

Övningen vid sjön Ladoga inkluderar alla enheter i Leninggrads militärdistrikt, flera enheter av Sibiriens militärdistrikt, samt Norra flottan och Baltiska flottan.

Övningen är en av tre stora ryska militär övningar i sommar. Från 29 juni till 10 juli genomfördes det ryska försvaret en stor övning som involverade alla brigader i norra Kaukasus militärdistrikt, samt flottorna i Svarta Havet och Kaspiska Havet. Två hela fältarméer kommer dessutom att samlas i Vitryssland under en gemensam militärövning mellan 8-29 september.

När Nato-övningen Loyal Arrow genomfördes i Luleå i mitten av juni demonstrerade Vänstern, Svenska Freds och Miljöpartiet mot flygövningen.

Övningen kommer att reta Ryssland, varnade Peter Rådberg (MP) under en demonstration i Luleå.

Övningen vid den finska gränsen kommer enligt officiella ryska källor att omfatta 60 000 man. Det ska jämföras med den omdebatterade Nato-övningen i Luleå som endast inkluderade 2 000 soldater. och medan Loyal Arrow höll på i åtta dagar, pågår Ladoga-övningen i närheten av Finland i sju veckor.

Hur tycker Peter Rådberg (MP), Hans Linde (V) och Anna Ek (Svenska Freds) - vilka alla var i Luleå och demonstrerade mot Loyal Arrow - att Sverige och Finland skall uppfatta den ryska övningen med 60 000 man, om de tycker att Ryssland ska uppfatta en övning med 2 000 soldater som provocerande?

Det är naturligtvis lite annorlunda att ledamöter i det svenska parlamentet är så oroliga för hur Ryssland uppfattar en förhållandevis liten militärövning på svenskt territorium. Borde inte Sveriges säkerhet och försvarsförmåga vara viktigare för en svensk riksdagsledamot?

Det ska bli spännande att se om Vänstern, Svenska Freds och Miljöpartiet anordnar en bussresa till finska gränsen nästa vecka för att protestera mot den långt större och betydligt mer långvariga ryska övningen som hålls i området.

Nej, självklart anordnas ingen bussresa, när det gäller säkerhetspolitik resonerar delar av Vänstern, Miljöpartiet och Fredsrörelsen som om Ryssland inte existerar.

Det är i första hand de tre vänsterpartierna i Sveriges riksdag som har nedrustat vårt lands försvar. När nu de borgliga partierna fortsätter utvecklingen med att spara på landets militära utgifter, framstår NATO som det enda rimliga alternativet.

Oavsett vilken väg Sverige väljer är det enda rimliga att se till att det svenska försvaret har en egen avskräckande förmåga. Georgien-kriget under förra året visade att bland medborgare fanns uttalade ambitioner att närma sig NATO i ett skarpt läge.

Hans Zettby

1 kommentar:

Hans Linde sa...

Du får jobba lite på fakta-kollen. Jag har kommenterat den nämnda övningen vid ett tilfälle, till Världen Idag, då sa jag så här:

"Det pågår i dag en militär kapprustning i hela Barentsområdet, det är en kapprustning där både Nato å ena sidan och Ryssland å andra sidan bidrar till, något jag underströk när jag deltog i protesterna Luleå. Den nämnda övningen måste ses i det ljuset. Jag tycker att Sverige borde agera både mot Ryssland och Nato för att motverka den ökade militariseringen av Barents-området".

Loyal Arrow var väl dessutom inte en "förhållandevis liten militärövning"? Det var den största flygövning som någonsin hållts i svenskt luftrum.