2010/03/22

Personröster och partipiska

Att det är val i höst har förhoppningsvis inte undgått någon. Man kan dock hoppas att allmänheten i år har bättre koll på vilka som sitter på regeringsmakten i år än motsvarande tidpunkt 2006.

Ytterst få väljare utnyttjar sin möjlighet och rätt att personrösta. Än färre verkar sedan utnyttja möjligheten att påverka sina politiker genom att i klartext kontakta dem och uttrycka vad man som väljare förväntar sig av sin politiker och vilka ämnen man vill att de ska driva. Man ska heller inte vara rädd för att i förväg innan valet kontakta en politiker man funderar på att rösta på och höra sig för hur de ställer sig till olika frågor.

En representativ demokrati som den svenska bygger helt och hållet på att allmänheten talar om för politikerna vad man förväntar av dem. Därför är det så otroligt synd att så få utnyttjar den möjligheten. Man brukar säga att vi får de politiker vi förtjänar. Snarare är det så att vi får den politik vi förtjänar.

Ett problem i Riksdagen är partipiskorna som gör att trots personval, har ledamöterna svårt att följa sitt eget hjärta och driva sina egna frågor. Många frågor avgörs redan på respektive partis partistämma där man bl a antar partiprogrammet. Vissa frågor förs upp i riksdagsgruppen. Vid votering i Riksdagen är det i princip i alla frågor redan bestämt hur partiet ska rösta och man ser inte med blida ögon på dem som röstar "fel". Sålunda kan man egentligen ifrågasätta nyttan av riksdagsdebatterna. Ledamöterna har redan klara instruktioner vilken knapp det är som gäller. Man kan också fundera på om man inte ska rikta samma kritik mot Riksdagen som den som ofta riktas mot försvarsmakten - är inte huvudet för stort? Behöver man verkligen alla 349 ledamöter, eller kan det räcka med 149? Skulle det vitalisera politiken med färre politiker för allmänheten att hålla reda på eller blir effekten motsatt?

2 kommentarer:

Roger Klang sa...

Jag kan nämna att förra gången det var val, och jag skulle rösta inne på stadsbiblioteket i Lund, så fanns det ingen möjlighet att personrösta trots att jag hade bestämt mig för att göra det (på Lars Leijonborg). Det fanns helt enkelt inte den möjligheten att kryssa på valsedlarna eftersom de var helt blanka, förutom på partiets namn. Så kommer jag ihåg att det var i alla fall, men under alla omständigheter så var hindren oöverstigliga om man inte hade valsedlar utskickade av ett parti man själv var medlem i, eller möjligtvis via reklamen i brevlådan. Jag frågade till och med om man inte kunde personrösta, och de nekade rakt av. Vi får hoppas att systemet är utbyggt och valförrättarna utbildade till nästa val!

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

Vonkis sa...

Jag är av den uppfattningen att om man inte tar sig tid att går och rösta, då ska man heller inte klaga på den politik som förs.