2013/08/13

Försvarslösa Försvarets förfall!


”Egentligen undrar jag om det här folket över huvud taget är värt att försvara”. Orden är inte mina, jag hörde dem yttras som en teaterviskning av en hög officer vid en försvarsupplysning 1996 då frågan om varför allmänhet och media tiger stilla inför den då föreslagna nedrustningen. Värre saker skulle komma att hända än 1996 års försvarsbeslut. Vi har på sistone nåtts av beskeden om ”enveckasförsvaret”, inga operativa artilleripjäser tillgängliga, inget luftvärn till skydd av våra ytstridsfartyg. Och mycket mer.
Nu har man ryckt bort mattan under fötterna för Hemvärnet, alias Nationella Skyddsstyrkorna, genom att i skydd av Miljöbalken utfärda skjutförbud på Prästtomta skjutfält för Hemvärnet under resten av året. Hur tror man att det ska kunna gå att rekrytera nya frivilliga soldater till vår största försvarsenhet (i färdigrekryterat skick) när man inte kan erbjuda våra hemvärnssoldater tillfälle att skjuta med de vapen de tilldelats för försvar av Sverige? Skjutskicklighet räcker det inte med att enbart lära in, motorik och teknik måste regelbundet övas.
Finns det ingen i ansvarig ställning som kan sätta ner foten och ropa: ”Nu får det vara nog!” Med hänsyn till Rysslands storsatsning på sin krigsmakt är det skandal att ingen politiker ställer frågan till dess president Vladimir Putin och ber honom förklara vad han har för planer med den nyanskaffade materielen. Samma flathet från omvärldens sida åtnjöt Adolf Hitler när Nazityskland införde allmän värnplikt 1935 och började bygga slagskepp, ubåtar och pansarfordon. Med känt resultat. 

 PER SJÖSWÄRD
 Hemvärnsveteran

1 kommentar:

Anonym sa...

Miljöprövningen vid eldgivning måste väl också gälla för president Putins Röda Armé? I så fall kan vi känna oss trygga året ut.