2014/07/09

Brasilien försöker komma in i matchen.


När nu Brasilien står värd för årets fotbolls-VM innebär det att samtliga BRICS-länder, Brasilien,Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika inom loppet av bara några få år kommer att ha haft ett stort idrottsmästerskap. Två av dem, Ryssland och Brasilien, kommer till och med inom några år att arrangera sitt andra.

Förutom att dessa länder under en lång rad år kunde visa upp en hög ekonomisk tillväxt har de något annat gemensamt- ingen av dem är en solid demokrati. Även om Brasilien och Indien räknas som demokratier är de fortfarande inne i en mognadsprocess.

Idrottsarrangemangen har kantats av skandaler och knappast förbättrat bilden av Brasilien. Men det är möjligt att landet blivit lite mer demokratiskt på kuppen. Att det finns en tydlig koppling mellan idrott och politik har inte minst märkts i upptakten till två av årets stora sportevenemang. Inför vinter-OS i Sotji handlade mycket av rapporteringen om korruption, miljöproblem och hårda ryska hbt-lagar.

Fotbolls VM i Brasilien har väckt inhemska protester mot att politikerna satsar på stora mästerskap. 2016 hålls sommar OS i Rio de Janeiro istället för att förse invånarna med bra samhällsservice. Dessutom tilltar kritiken mot hur Qatar behandlar arbetarna som bygger landets arenor till fotbolls-VM 2022.

En intressant fråga blir hur muntert det blir när medaljerna ska delas ut den 13 juli. Då möts nämligen det gamla och det nya Brasilien bokstavligt talat. Tänker på att José Maria Marin, det brasilianska fotbollsförbundets ordförande med tydliga kopplingar till den tidigare militärjuntan. Enligt uppgift ska Marin personligen bevittnat när juntans män torterade oppositionella. Han var fascist och kunde inte göra en vanlig politisk karriär så han satsade på en karriär inom en internationell idrottsorganisation.

En av dem som drabbades då var ”Estela” som fick känna på tortyr metoder som ”papegojans sittpinne”, där offret får hänga naken upp och ned med bundna hand och fotleder. ”Estela” tillsammans med Marin ska sköta om den avslutande prisceremonin. Förmodligen en rätt ansträngd ceremoni kan man gissa. Estela använder inte längre sitt alias, numera är hon mer känd under sitt riktiga namn, Dilma Rousseff. Brasiliens president.

Kan fotboll bidra till mer jämlikhet och i slutändan mer demokrati? Med visionen att förändra världen med hjälp av fotboll grundades för några år sedan stiftelsen Futebol dá forca, som arbetar med att förbättra villkoren för flickor och unga kvinnor. Stiftelsen är verksam i bl.a. Mocambique och Zambia. Att genom idrotten lyfta sig ur armod och förbättra sin egen status och egna villkor ser man likheterna med BRICS länderna.

Inga kommentarer: