2015/04/18

Natofrågan måste fram i dagsljuset!


Kunskapen om tillståndet i försvaret – inte bara bland våra beslutsfattare utan även bland de breda folklagren har nog sällan varit så god som idag. Ryska påsken våren 2013, ubåtsintrånget, en veckas-försvaret har varit ögonöppnare och där Överbefälhavaren är tydlig med att ett uteblivet reellt tillskott skulle innebära en oacceptabel risktagning på kort och lång sikt.
Utformningen av försvaret kräver långsiktighet och där omvärlden behöver analyseras efter möjliga utvecklingsscenarier, inte endast de önskvärda. Här har Folkpartiet och Allan Widman argumenterat för ett nytt och kraftfullare försvar med all rätta och även föra diskussioner om anslutning till NATO.
En regerings viktigaste uppgift är att försvara landets gränser, Sverige är redan ett av Natos mest prioriterade samarbetsländer.
Tyvärr är vårt försvar nämligen så anorektiskt att det är oklart om vi kan försvara de baser dit Natostyrkor skulle kunna komma. Nu får vi sluta slåss med dunkuddar och konstatera att det vill till krafttag om vi skall få till något vi ens kan kalla försvar.
Löfven gör en logisk kullerbytta och, på något märkligt sätt, hamnar med benen bakom nacken:
”Vi ska inte utreda Natomedlemskap av den enkla anledningen att vi inte ska bli medlemmar i Nato.”
Jo, det låter som en bisarr frågelek, ett slags Militär-Jeopardy, där svaret kommer före frågan.
Natofrågan har i decennier varit inlindad i offentligt blågult hyckleri. Långt från öppenhet, långt från intellektuell hederlighet, långt från logik. Regeringen verkar tro att Natofrågan inte tål dagens ljus.
Bistra fakta, inte att förakta.

Hans Zettby (FP)

Inga kommentarer: