2016/10/09

En skola där trygghet, inlärning och kunskap är i fokus!

Skolfrågorna duggar tätt inom den svenska politiken, förslagen från regeringens sida är färre. Det är ingen tvekan om att elever behöver mer kunskap och mer valfrihet, men vi behöver också en regering som ser de verkliga problemen och orkar lösa dem. I stället har vi en regering som tror att det går att sopa dåliga skolresultat under mattan och byta namn på lov.

Under det årliga sommartalet i augusti presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven sin mirakellösning, höstlovet ska nu kallas för ”läslov”. Att lösa problemen i skolan genom något som inte ens sker på skoltid är vad Fridolin har att komma med efter två år som högsta ansvarig för skolan. Vi ska inte heller glömma att han före valet lovade att fixa skolan på 100 dagar.

Svensk skola har under de senaste decennierna kantas av flum. Denna flumskola är nu ett sjunkande skepp med betyg som knappt flyter och där lärare har tappat kontrollen över rodret.

Det är nu dags för Liberalerna att kliva fram och presentera de bästa förslagen för svensk skola, allt för att skeppet ska få vind i seglen igen. Det mest avgörande i skolan är mötet i klassrummet mellan lärare och elev.

Möten skapar kunskap och intresse. Men möten kan inte ske i tumult, med ringande telefoner och elever som inte lyssnar. Det innebär att lärare behöver ges de befogenheter som krävs för att skapa en lugn och trygg miljö där eleverna kan nå sin fulla potential.

Vi liberaler behöver därför fokusera på en skola där trygghet, inlärning och kunskap står i fokus. Nu är det dags att med modiga reformer hissa vänsterankaret, vända skeppet och segla iväg mot en ljusare framtid.


Hans Zettby (L)

Inga kommentarer: