2016/10/10

Inrätta en krigsförbrytartribunal för Syrien!

De senaste två veckorna har beskrivits som de värsta under det snart sex år långa kriget i Syrien. Sedan den senaste vapenvilan brast har den syriska regimen med ryskt stöd inlett en kampanj för att återta staden Aleppo. Hundratals flygbombningar har krävt 170 civila dödsfall, varav minst 96 barn, bara under den senaste veckan. Två sjukhus har bombats, vilket förvärrat den redan katastrofala humanitära situationen. Över 275 000 civila är fast i den belägrade staden.

USA:s president Obama och Tysklands förbundskansler Merkel har fördömt flyganfallen och håller Ryssland och den syriska regimen ansvariga. FN-chefen Ban Ki-moon har, i likhet med FN:s humanitära chef Stephen O’Brien, jämfört situationen i Aleppo med ett slakthus och kallat sjukhusattackerna för krigsbrott. Sveriges utrikesminister Margot Wallström har sagt att situationen är så nära helvetet på jorden som man kan komma.
Ryssland motsätter sig inblandning från FN och har med sitt veto länge hindrat FN:s säkerhetsråd från att agera.
 
Generalförsamlingen måste inrätta en krigsförbrytartribunal för Syrien. De krigsbrott som begås är några av de värsta vi har sett och förövarna, oavsett sida i konflikten, måste ställas inför rätta. Bombningarna och dödandet av civila kan inte tillåtas fortsätta ostraffat bara för att säkerhetsrådet är lamslaget.

Kriget i Syrien har hittills drivit 4,8 miljoner människor på flykt utanför landet. 6,5 miljoner människor är internflyktingar och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.


Hans Zettby (L)

Inga kommentarer: