2017/05/05

Intern maktkamp avgör Kims framtid i Nordkorea.

Under valkampanjen var Trump redo att bjuda Nordkoreas Jong-un att äta hamburgare i Vita huset. Men nu är det inte längre tal om dialog och hamburgare. Istället visar Trump flera illavarslande tecken på att han överväger militära insatser mot Nordkorea. Den tydligaste signalen var USA:s missilangrepp mot en flygbas i Syrien.
Det är viktigt att inte pressa in Nordkorea i ett hörn, så länge Pyongyang ser sig som existentiellt hotat kommer regimen aldrig att ge upp sina kärnvapen.
Trots Trumps uppladdning mot Nordkorea kommer Kim Jong-Uns framtid att avgöras av intern maktkamp, inte av omvärldens agerande. Nordkoreas regim ser kärnvapen som sin livförsäkring mot yttre hot. Men internt sitter inte Kim Jong-Un lika säkert i sadeln som tidigare hans far och framför allt hans farfar gjorde. Läget på Koreahalvön blir alltmer kritiskt.
För att konsolidera sin makt har den unge Kim utsett en yngre syster, Kim Yo-Jong, till chef för Nordkoreas organ för propaganda och agitation. Hon börjar ta över den roll som fastern spelade då hennes bror Kom Jong-Il satt vid makten. I liket med sina bröder gick hon också i skola i Schweiz, men utbildning vid västerländska privatskolor tycks inte ha haft någon inverkan på deras syn på hemlandet. Där hålls myten om Kim-familjens överlägsenhet vid liv och varje avvikelse från den officiella politiken skulle stämplas som högförräderi.
Men resultatet av det hela blir trots allt en bysantinsk härva där Kim Jong-Un inte sitter lika säkert i sadeln som sin far och absolut inte som sin farfar. En konfrontation med västvärlden passar i det läget honom väl, men det kan också bli förödande om det leder till krig. Kina, Nordkoreas främsta allierade, har uppmanat alla parter till besinning medan väst talar om ytterligare sanktioner för att få landet att ge upp dess robotar och kärnvapen. Besinning är knappast att vänta sig och västvärldens, främst USA:s, scenario är helt orealistiskt.
Nordkorea ser massförstörelsevapen som sin enda livförsäkring mot vad dess ledare upplever som ett hot från väst. Efter otaliga, internationella sanktioner finns inte mycket kvar som kan förbjudas vad det gäller handel till och från Nordkorea. Trots familjebanden och myter om heroiska dåd är det intern maktkamp som kommer att avgöra Kim-regimens framtid. Inte omvärldens aktioner.

Hans Zettby (L)
Tjänstgjorde för Swedish delegation NNSC i Korea 2000-2001.



Inga kommentarer: