2005/02/16

Hård press på Nordkorea.

Med lock och pock har omvärlden börjat bearbeta Nordkorea att återvända till förhandlingsbordet, sedan landet i torsdags utnämnt sig självt till kärnvapenägare.

Det bångstyriga kommunistväldet fick ta emot en lång rad vädjanden och uppmaningar på fredagen.Vi ser inga andra alternativ än sexpartssamtalen. Vi vädjar till Nordkorea att gå tillbaka till förhandlingsbordet, sade Tysklands utrikesminister Joschka Fischer, på besök i den tsunamihärjade Aceh-provinsen.

Vi kommer att övertala Nordkorea genom att bevisa att det tjänar deras intressen bäst att demontera sitt kärnvapenprogram, sade Japans premiärminister Junichiro Koizumi.

En viktig roll i sammanhanget spelas av Kina, som utåt sett valt att komma med relativt försiktiga kommentarer. Vi har regelbundet förespråkat en kärnvapenfri Koreahalvö. Vi hoppas att sexpartssamtalen kommer att fortsätta, sade kinesiska utrikesdepartementets talesman Kong Quan.Utanför offentligheten antas emellertid Kina ta till hårdare ord mot regimen i Pyongyang.Nordkoreas uttalande var gjort mot USA, men samtidigt var det ett hårt slag mot Kinas diplomatiska insatser och har skapat svåra problem för Kina, sade analytikern Li Dunqiu, generalsekreterare för Kinesiska förbundet för studier av Koreas historia.

Nordkoreas vice FN-ambassadör följde upp uttalandet från i torsdags med att förklara att landet kan tänka sig att återuppta samtalen om USA ändrar sin inställning till Nordkorea och accepterar bilaterala samtal mellan länderna. Vi kan stiga fram om villkoren uppfylls för oss att delta i sexpartssamtalen. Om USA vill ha direkt dialog med oss, kan vi se det som en förändring av den fientliga inställningen till Nordkorea, sade Han Song-Ryol till den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.

USA och Nordkorea har helt olika krav på hur konflikten ska lösas. USA vill att Nordkorea först avslutar sitt kärnkraftsprogram och åter ansluter sig till ickespridningsavtalet om kärnvapen. Nordkorea vill först ha säkerhetsgarantier mot ett angrepp från USA, ett slut på sanktionerna samt olje- och matleveranser. Vägen till en lösning väntas bli svår, och trepartsmötet i Peking avslutades tidigare än planerat. Under mötet antydde Nordkorea, enligt amerikanska uppgifter, för första gången att landet redan har kärnvapen. Å andra sidan har Nordkorea vid andra tillfällen gjort uppmärksammade uttalanden som senare visat sig vara oriktiga.

Den officiella nyhetsbyrån förklarade att skälet till att landet anstränger sig för att skaffa kärnvapen är att kunna "minska den konventionella vapenarsenalen och på så sätt frigöra mänskliga resurser, kanalisera pengar till ekonomisk uppbyggnad och till människors liv".

I juli blev Kina mer aktivt i försöken att få Nordkorea och USA att återuppta de diplomatiska samtalen. Skälen var oroande rapporter om att Nordkorea börjat tillverka vapenplutonium och att landet snart kan ha fem-sex kärnladdningar. Även Ryssland utövade påtryckningar och i slutet av juli bekräftades att Nordkorea accepterade att föra samtal med såväl USA som Ryssland, Sydkorea, Japan och Kina. Representanter för länderna inledde de så kallade sexpartssamtalen i Peking den 27 augusti 2003. Efter tre dagars samtal skildes parterna åt, och enligt Sydkoreas delegat hade de enats om ett nytt möte, vilket sågs som det enda framsteget. USA och Nordkorea tycktes inte ha ändrat sina fastlåsta positioner.

Samtidigt som Nordkoreas grannländer försökte sammankalla ett nytt sexpartsmöte meddelade Nordkoreas utrikesminister i början av oktober att landet har avslutat upparbetningen av tillräckligt många kärnbränslestavar för att kunna tillverka sex atombomber. Ministern, Choe Su Hon, sade att Nordkorea inte hade något annat val eftersom USA har hotat landet med kärnvapen.

I slutet av december meddelade Nordkorea oväntat att amerikaner kan få besöka kärnanläggningen i Yongbyon, som inte besökts av utomstående sedan IAEAs inspektörer utvisades i slutet av 2002. Dagarna efter nyår 2004 anlände två delegationer med experter och tjänstemän, bland annat från USA-kongressen, till Nordkorea. Vid besöket, som skedde utan medverkan av USA-regeringen, fick en grupp se allt vad den önskade i Yongbyon. Pyongyang meddelade också efter nyår att landet är berett att upphöra med tester och tillverkning av kärnvapen och stoppa den fungerande kärnkraftindustrin i utbyte mot ekonomiskt bistånd.

Efter ett långt uppehåll möttes åter representanter för de sex staterna i Peking den 25 februari 2004. Efter fyra dagars samtal kvarstod enligt Kinas utrikesminister "stora meningsskiljaktigheter", men han ansåg att samtalen varit konstruktiva. USAs delegation ansåg att mötet varit en framgång, och parterna enades om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp. Efter en tredje omgång samtal i slutet av juni rapporterades inga särskilda framsteg.

Misstankarna om att Nordkorea redan har kärnvapen stärktes i april 2004. En pakistansk forskare som tidigare hade avslöjats för att ha sålt information om atomvapen till bland annat Nordkorea uppgav att han under ett besök i landet redan fem år tidigare hade fått se tre kärnladdningar.

En ny kontakt öppnades mellan de koreanska staterna i slutet av maj. För första gången sedan Koreakriget möttes generaler från nord och syd i syfte att minska de militära spänningarna. Parterna enades om åtgärder för att undvika de återkommande eldstriderna längs den omstridda havsgränsen i Gula havet och att upphöra med propagandasändningar i radio och i högtalare längs landgränsen. Dessutom skulle en snabbtelefon kopplas in mellan ländernas militärledningar.

Nordkorea vägrade att delta i den fjärde omgången av sexpartssamtalen, som skulle ha hållits i september 2004, på grund av USAs "fientliga politik". Mötet inställdes därför. När George W Bush inledde sin andra presidentperiod i början av 2005 betecknade utrikesminister Condoleezza Rice Nordkorea som en av "tyranniets utposter", vilket ytterligare försämrade atmosfären mellan länderna. I februari meddelade den nordkoreanska regeringen att landet "ska vidta åtgärder för att stärka vår kärnvapenarsenal" samt att landet "har tillverkat kärnvapen i självförsvar".

Detta var första gången som Pyongyang formellt och officiellt sagt att landet har kärnvapen. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har uppgett att Nordkorea sannolikt har två eller tre kärnvapen. Många experter i väst är dock inte säkra på att landet ännu har förmåga att testa och avfyra vapnen. Det främsta syftet med Nordkoreas nya utspel antas vara att framtvinga eftergifter från omvärlden och få hjälp mot den akuta bristen på livsmedel och energi.

Hasse Z



1 kommentar:

Anonym sa...

Du är en vis man Hasse.