2008/02/04

Ska vi nöja oss med PersQ2?

Som varje organisation med ambition att vara rustad för framtiden har försvarsmakten en verksamhetsidé. Den utgår från den politiska viljan i regering och riksdag.
"Försvarsmakten är ständigt beredd att genomföra internationella insatser och hävda Sveriges nationella integritet samt att stödja det svenska samhället vid större kriser."
Till verksamhetsidén hör förstås också en vision - för hur försvaret ska vara tio år fram i tiden eller på ännu längre sikt.
"Vi har ständigt välutbildade förband, rustade för strid och redo att snabbt sättas in i olika konfliktområden och krissituationer såväl nationellt som internationellt."
Visionen är alltså att någon gång i framtiden förverkliga den verksamhetsidé som utgör grund- valen för visionen. Ett annat sätt att uttrycka saken är att kejsaren är naken - bortsett från ökenuniformerna. Vi kan försvara Sverige i Tchad. Men det där med hävdande av den nationella integriteten vid Sveriges gränser kan vi glömma.Försvarspolitikens fokus ligger på politikernas sparbeting och militärens galopperande underskott (senaste budet är 7,5 miljarder kronor på fyra år,enligt DN).
Försvarsminister Sten Tolgfors gör klokt i att öka den ekonomiska kontrollen, men han måste göra mer än att bara kräva att ÖB Håkan Syrén ska klara ekonomin. Att både ställa sig avvisande till de föreslagna panikneddragningarna och kallsinnig till att skjuta till friska pengar är en hållning som inte håller. Det räcker inte med ett bifall till ÖB:s begäran att få ta medel från materielanslaget till "mjukvaran" för att stoppa nedrustningen.Personalen är försvarets viktigaste resurs. Enligt Officerstidningen blir deras genomsnittliga betyg på en femgradig skala PersQ2 - och det givet en omfördelning av anslagen . Det innebär "ett stort kvarvarande utbildningsbehov" och att "personalen endast kan användas i begränsad omfattning"? Och den bedömningen gjordes i höstas.


Hasse Z

Inga kommentarer: