2009/08/14

Bakom upproret i norra Afghanistan

Arbetslöshet,fattigdom och etniska motsättningar göder talibanernas framgångar i norra Afghanistan. Dialog och bistånd,inte militära insatser, behövs, enligt lokala politiker.

Talibanernas makt växer i norra Afghanistan. I en del byar i provinsen Kunduz har talibanerna satt upp egna, rivaliserande styren - kompletta med domstolar och skatteindrivning.

Också i provinserna Balkh, Jowzjan, Faryab, Sar-i-Pol och Baghlan ökar gerillans makt. Hur kan det komma sig? - Folket i Charbolak, talibanernas bas i Balkh, har inte sett några förbättringar. Inga skolor, hälsokliniker eller vägar har byggts där, säger Aziz Rahman Mayar, före detta stridspilot som nu arbetar för president Hamid Karzais valkampanj i norr.

De styrande i Balkh, anförda av tadzjikiske guvernören Mohammed Atta, har sett till att biståndsinsatserna hamnar i tadzjikiska områden. Guvernören i Balkh, Mohammed Atta, lägger skulden för det ökande våldet på de Natoledda Isaf-styrkorna.

- De respekterar inte Afghanistans lagar eller folks traditioner och sedvänjor.Det skapar en klyfta mellan lokalstyret och folket som kan få folk att gå med i gerillan, sade Atta i en intervju nyligen. Själv vill han att alla utländska trupper lämnar norra Afghanistan.

Inga kommentarer: