2009/08/10

Försvarets inriktning

Riksdagen har för någon månad sedan antagit regeringens inriktningsproposition för försvaret. I denna sägs att hela landet skall kunna försvaras mot militärt angrepp från annan stat.
Jag undrar hur och med vilken målsättning detta principiellt skall ske med så få stridande enheter som vi planerats ha 2019 ?
10-12 bataljonsstridgrupper, 100 stridsflygplan och några få korvetter och ubåtar.

I stället för att ge konkreta svar svarar både försvarsminister Tolgfors och ledamoten i riksdagens försvarsutskott Karin Enström att enheternas flexibilitet och tillgänglighet skall ökas så att de bättre än i dag skall kunna användas " Här och Nu". Det är bra men detta ökar endast marginellt förmågan att försvara det egna landet.

Enström skriver att det efter Sovjetunionens fall inte finns något militärt hot mot Sverige. Så är det i dag men hur länge förblir det så? På den frågan ges svar som "Att försöka förutse framtiden är verkligen ingen exakt vetenskap och vi måste vara ödmjuka och öppna att ompröva beslut".

Jag vet av mångårig erfarenhet av prognosarbete och framtidsinriktade studier inom försvaret att bedömningar av framtiden innehåller betydande osäkerheter men vet också att det är möjligt att göra rimligt säkra prognoser.

Ödmjukhet borde i detta sammanhang vara att säkerställa en minimal storlek på försvaret som möjliggör att detta i tid hinner anpassas - kvantitativt och kvalitativt - till förvärrade militärstrategiska situationer.Nu planerad storlek på försvaret är sannolikt för liten för att säkerställa detta. Att anpassa ett försvar av planerad storlek tar 15-20 år.

Tills jag får konkreta svar på mina frågor kan jag inte se försvarsministern upprepade försäkringar att hela landet skall försvaras mot militärt angrepp från annan stat som annat än retorik och tomma ord. Försvaret är och syns fortsatt bli dimensionerat för internationella
insatser i stället för försvar av det egna landet.
Är de ett sådant försvar vi årligen fortsatt skall satsa runt 35 miljarder på?

Hans Zettby



Inga kommentarer: