2009/08/12

Lag för ryska utlandsstyrkor

Ryska trupper bör kunna försvara Rysslands intressen utomlands,anser den ryske presidenten Dmitrij Medvedev enligt Kreml. Han föreslår därför en lagändring så att sådana aktioner får juridisk grund.

I det korta kriget mot Georgien om Sydossetien för ett år sedan skickade Medvedev ryska styrkor långt in på georgiskt territorium, men ryska massmedier ifrågasatte då om den juridiska processen bakom truppinsatsen hade följts korrekt.

Enligt det förslag som presidenten nu lagt fram och som finns utlagt på Kremls webbsida ska ryska soldater kunna sättas in i andra länder för att försvara ett tredje land mot angrepp, för att skydda ryska medborgare och militär personal och för att bekämpa pirater till havs.
Ryske försvarsministern Anatolij Serdjukov sade i måndags i ett uttalande att Medvedevs utkast "syftar till att utforma en helgjuten juridisk mekanism så att överbefälhavaren kan använda truppformationer utomlands för att värna Rysslands och dess medborgares intressen".


Enligt lagförslaget krävs ett beslut av federationsrådet, det ryska parlamentets första kammare, för att presidenten ska kunna sända styrkor utomlands.

Inga kommentarer: