2015/04/10

En dubbel hotbild.


Hur skall Nato hantera ett allt mer aggressivt Ryssland och bemöta den oroliga situationen i Syrien, Irak och Libyen.

 Säkerhetspolitiska utmaningar går två riktningar.
Natos stora utmaningar går förenklat i två riktningar på den politiska världskartan, nämligen östlig och sydlig.
Den östliga säkerhetspolitiska utmaningen handlar om ett allt mer aggressivt Ryssland. Nato och väst har under lång tid försökt förmå Ryssland till djupare samarbete och till en del av en gemensam säkerhetsordning.

Exempel på detta är Rysslands medverkan i G8-gruppen, västmakternas uppmuntran när det gäller Rysslands inträde i Världshandelsorganisationen (WTO) och den Europeiska unionens försök till partnerskap med Ryssland.

Istället har Ryssland gett sig självt rätten att ingripa i andra suveräna staters inre angelägenheter. Ryssland förkastar numera samarbete och dessutom investerar stora summor i sin militära förmåga.

Nato nu står inför en säkerhetspolitisk utmaning och att alliansen bemöter denna på två olika sätt: dels genom att stärka sin egen försvarsförmåga, dels genom att sträcka ut en hand till europeiska stater som i dag inte är medlemmar av Nato.

Den andra stora säkerhetspolitiska utmaningen för Nato finns söderut. Då handlar det framförallt om Irak, Syrien och Libyen som i dag har bräckliga regeringar. Natos viktigaste uppgift här blir att hjälpa lokala regeringar och institutioner att återfå kontroll över stora territorier. Annars riskerar territorierna som regeringarna saknar kontroll över att ockuperas av militanta islamister så som vi har kunnat se i stora delar av Syrien, Irak och Libyen.

Partnerskap i en ny tid.
En annan viktig prioritering för Nato är dess partnerskap med ett antal länder som inte är medlemmar. Det förs ett brett samarbete mellan Nato och dess partners inom signalspaning och militärövningar, men samarbetet är också intensiva inom internationella insatser. Exempelvis har Sverige varit en del av de militära insatserna i Afghanistan och i Libyen.

Sverige är ett av fem länder som har undertecknat ett samförståndsavtal om värdlandsstöd, som innebär att Nato på inbjudan från den svenska regeringen, kan stationera militärpersonal på svenskt territorium vid exempelvis en övning eller skarp insats. Nato vill även fördjupa sina relationer med EU och FN.

En ökad hotbild
Vi kan se den ökade hotbilden från öst, vilket innebär att Sverige nu måste stärka sin försvarsförmåga där ett ökat samarbete med Finland. Det skall påpekas att svenskt samarbete med Nato fyller en viktig roll när det gäller att hålla det svenska försvaret i trim.

Efter Sveriges undertecknande av partnerskapet för fred med Nato år 1994 har samarbetet fördjupats och det är nu viktigt att det upprätthålls och anpassas.

Om Sverige står inför säkerhetspolitiska utmaningar så står andra länder inför det också. Utvecklingen i Sveriges närområde har lett till att Sverige måste öka sin militära försvarsförmåga och Sverige fördjupar nu sitt samarbete med Finland, övriga nordiska grannländer, de baltiska länderna samt med Nato.

Hans Zettby (FP)

Inga kommentarer: