2016/05/05

Iran is back in business

Förändringens vindar blåser i Iran. Sedan kärnteknik avtalet mellan den islamiska republiken och omvärlden trädde i kraft i början av året har handelsdelegationerna till landet avlöst varandra. Alla vill vara med i den stora kapplöpningen om de lukrativa affärsmöjligheter som har öppnat sig när omvärlden har hävt sina ekonomiska sanktioner mot Iran. Samtidigt gick reformkrafterna fram starkt i valen både till det iranska parlamentet, Majlis, och Expertförsamlingen, det organ som utser landets Högsta ledare, en position som idag innehas av den cancersjuke ayatolla Khamenei.

Med kärnteknikavtalet i hamn har Iran åter fått en plats vid globala och regionala förhandlingsbord, något som är mest uppenbart när det gäller Syrienkonflikten. Detta ses inte med enbart blida ögon av Irans grannländer, av vilka flera – särskilt Saudiarabien – fruktar att Iran ska träda fram som Mellanösterns dominerande stormakt på deras bekostnad.

För att Iran ska kunna uppträda som regional stormakt krävs dock att landet har såväl ekonomiska som strategiska resurser som kan bära upp en sådan roll. Det är uppenbart att varken den ekonomiska strukturen i Iran eller dess säkerhetspolitiska apparat räcker till att skapa ett av Teheran dominerat regionalt nationssystem i Mellanöstern.


Hans Zettby (L)

Inga kommentarer: