2017/05/26

Syrienkonflikten!

Kampen om Syrien har pågått i mer än sex år och hundratusentals människor har dödats eller skadats, miljontals har drivits på flykt. Länge såg Syrien ut att vara på väg mot totalt sönderfall, men Rysslands militärintervention 2015 har stärkt president Bashar al-Assads auktoritära regim genom flygattacker mot de rebeller som försökt störta honom.

De länder som stödjer oppositionen är vid det här laget införstådda med att Assad inte kommer att avgå, även om de inte vill säga det offentligt och han återtar sakta men säkert terräng. Men framgångarna innebär inte att Assads regim inte är hotad. Den kan fortfarande skära ihop ekonomiskt eller lida militära nederlag och en lönnmördare kan fortfarande lyckas i sitt uppsåt.

President Trumps missilattack i april var en påminnelse om hur snabbt läget kan ändras, och förhandlingarna i Astana kan också komma att bjuda på överraskningar. Det finns gott om konflikter-i-konflikten, exempelvis kriget mot IS och den olösta frågan om kurdernas ställning, vilket gör att kriget lär rasa många år till.

Det är i själva verket inte säkert att Assad någonsin kommer att kunna återta rollen som härskare över hela Syrien. Landet kan också delas eller helt enkelt fastna i ett permanent krig. Frågan är om Assad verkligen kan återerövra och styra resten av Syrien med den underbemannade armé han har till sitt förfogande? Kan han vända den ekonomiska nedgången? Hur tänker han att han ska hantera den kurdiska regionen i nordöst, som skyddas av USA?

En demokratisering vore förstås ett utmärkt sätt att låta alla parter samsas inom samma politiska system, men Assad har ju utkämpat ett sexårigt krig just för att slippa den saken, och många av hans fiender är lika ovilliga att kompromissa.

Det är inte särskilt troligt att Syrien delas i formell mening. Det vill ingen av de stridande parterna och grannländerna skulle motsätta sig sådana planer. Men om Assad inte kan nå en överenskommelse med de USA-stödda kurdiska grupperna eller besegra dem militärt och inte heller har kraft nog att återinta alla rebellområden, då kan frontlinjerna bli bestående, utan att uppdelningen nödvändigtvis sätts på pränt i någon ny grundlag.

President Bashar al-Assad har idag ett överläge i kriget i Syrien. Sedan Ryssland 2015 ingrep militärt mot syriska rebellgrupper har Assadstyrkor återtagit flera städer, däribland östra Aleppo. Mer än halva den syriska befolkningen bor i regerings områden i väster där någon form av ordning upprätthålls, medan situationen är svår för invånarna i de rebellkontrollerade delarna av landet.

IS verkar vara på väg att tappa sitt grepp i östra och mellersta Syrien, där extremiströrelsen bland annat bekämpas av den USA-stödda SDF-alliansen, som inkluderar styrkor från det kurdiska självstyret i norr.

Syrien är ett splittrat land och trots pågående fredsprocesser och vapenvilor tycks utsikterna små för bestående lösning på det över sex år långa kriget.
Hans Zettby (L)

Inga kommentarer: