2017/10/30

Saudiarabien är nu på väg mot tronskifte.

Mycket är på väg att hända i Saudiarabien sedan jag tjänstgjorde på det svenska fältsjukhuset i utkanten av Riyad 1991. Det alliansfria Sverige kom att delta i kriget vilket blev intressant för de flesta nyhetsbyråer som ville besöka fältsjukhuset så fort som möjligt, detta för att följa vår verksamhet.

Vill nämna att sjukhuset fick hundratals skadade från fronten med brännsår, skottskador och granatsplitter till det svenska MASH i den saudiska öknen. Så på det viset fick vi nu kontakt med olika delar av befolkningen i landet.

För att förstå vad som händer och sker i Saudiarabien måste man bo där under en längre tid. Den förhållandevis höga analfabetismen i förening med feodalt styrelsesätt och censur av press, radio och television bildar grogrund för rykten. Riyad är ryktenas stad.

Västerlänningar som bott länge i Saudiarabien brukade säga att hemma är det ingen idé att berätta om hur livet är därnere. Ingen vill eller vågar tro att det som berättas är sant. Den i Koranen inskrivna toleransen gentemot oliktänkande samt att män och kvinnor skall behandlas lika existerar inte i praktiken.

Som ett påtagligt exempel kan nämnas att kvinnorna måste ha tillstånd av maken, brodern, fadern eller någon annan manlig släkting för att få lämna hemmet varför någon kontakt med dessa var ovanligt för den manliga delen av personalen på sjukhuset. Av saudiska kvinnorna såg man inte så ofta, de gick sällan ensamma.

I massmedia här hemma sätter man likhetstecken mellan fundamentalister och fanatiker. Jag vill skilja på begreppen. Fundamentalister är djupt religiöst troende människor som respekterar sina medmänniskor. Fanatiker är de som med religionen som förevändning begår våldshandlingar, utövar terror och åsiktsförtryck och saknar respekt för mänskliga rättigheter.

Nu tros den ålderstigne kungen Salman vara på väg att lämna över tronen till sin son Mohammed bin Salman som utsågs till ny kronprins efter en palatskupp i somras. Den unge kronprinsens maktlystnad och sätt att röja undan konkurrenter och kritiker har gett honom många fiender, inte minst inom kungahuset. Hans plan för att minska beroendet av olja och sätta saudier, såväl män som kvinnor i arbete, möter motstånd både bland vanliga saudier och islamistiska rättlärda.

Kronprinsen fick kung Salmans öra när man meddelar att förbudet för kvinnor att köra bil ska avskaffas. Från och med juni 2018 kommer kvinnor att kunna ta körkort. Därmed blir Saudiarabien det sista landet i världen som låter kvinnor köra bil. Huruvida kvinnors bilkörning kommer att kräva tillstånd från en manlig släkting är oklart.

Utrikespolitiskt kritiseras Mohammed bin Salman för att ha kastat in landet i ett kostsamt krig i Jemen, medan försöket att tillsammans med bl.a. Förenade Arabemiraten, frysa ut grannlandet Qatar riskerar att slå tillbaka mot honom själv. Detta efter att Donald Trump som ny president gjorde sin första utlandsresa till Riyad och där mötte ledare från 50 islamiska länder. Som avslutning dansade han svärdsdans med kung Salman, en dans som av tradition uppförs för att fira en seger i strid.

Trump kom hem med feta vapenkontrakt. Saudierna såg en amerikansk president som ville göra slut på Iranavtalet från Obamatiden. En kort tid efter Trumps besök kopplade kronprinsarna i Saudiarabien ett strupgrepp på det lilla uppstudsiga Qatar. De fick med sig Förenade Arabemiraten, Egypten och Bahrain och bröt sina förbindelser med Qatar. Den officiella förklaringen till brytningen var påstående om att Doha skulle ha stött terrorism och knutit nära band till Iran.

Mohammed bin Salman väcker nu omvärldens uppmärksamhet när han i ett tal i Riyad säger att Saudiarabien ska bli ett ”moderatare och mer öppet” land där religionen är tolerant. "Vi vill leva ett normalt liv", säger han. Uttalandet ses som en utmaning mot de konservativa delarna av kungahuset och inte minst prästerskapet.

En enorm och oberoende ekonomisk zon ska anläggas vid Röda havet, tillkännager kronprins Mohammed. Syftet är att bredda den ekonomiska basen i Saudiarabien och minska oljeberoendet, i linje med Vision 2030. Det rör sig om en ny megastad, kallad Neom, som ska ligga längs kusten i nordväst och sträcka sig in i Jordanien och Egypten. Saudiarabien ska investera 500 miljarder dollar i Neom som kommer att fungera oberoende av saudiska regleringar och där utländska investerare också är välkomna.

För den som vill upptäcka och ta del av ett intressant lands historia och kultur finns mycket att uppleva i Saudiarabien, på gott och ont.

Hans Zettby

Inga kommentarer: