2021/01/25

Efterdyningarna från presidentvalet i USA.

Bra presidentval, nu gäller det mellanvalet.

Januari blev en i USA:s politik mest avgörande och känslomässiga månader, i och med angreppet mot Kongressen och Joe Bidens introduktion.

 

Joe Biden blev vald och fick sju miljoner röster fler än Donald Trump. Dock hade Trump med sina 73 miljoner röster de flesta en republikansk kandidat haft. Det beror på att valdeltagandet var det högsta på 100 år.  Och republikanerna blev långt större i Representanthuset än innan valet.

 

Det som nu blir viktigt och avgörande är att demokraterna inte förlorar mellanvalet 2022. Det är ett val till Representanthuset, en del av Senaten och lokala parlament. Oftast brukar det gå bra för oppositionen i det valet och allmänt sett har republikanerna högre valdeltagande än demokraterna. Dock kan det bli annorlunda i november nästa år. Republikanerna är djupt splittrade, främst kring inställningen till Trump. Och det kan leda till att många republikaner väljer att stanna hemma.

 

För Bidens möjligheter att genomföra sin politik blir mellanvalet tämligen avgörande.

 

Trump oförutsägbar, inte Biden.

I valkampanjen 2016 sa Donald Trump att en amerikansk president i utrikespolitiken ska vara ”unpredictable”, oförutsägbar. Helt klart ett av de få vallöften han höll.

 

Men vissa saker är uppenbara: Trump var för Brexit och negativ till EU. Biden är EU-positiv. Trump har antytt att han vill att USA ska lämna NATO; Biden har inte den uppfattningen. Trump var mot FN-aktivitet, Biden tvärtom.

 

Biden var under många år ordförande i Senatens utrikesutskott. Han är rätt internationellt kunnig och alltid stått för grundläggande internationell solidaritet. Det är rimligt att tro att han kommer att stötta demokratier över världen.

 

Trumps odemokratiska agerande misslyckades och majoriteten hos Republikanerna vänder sig nu starkt mot honom. Angreppet mot Kongressen visar att det finns en extremhöger också i USA. Men reaktionen stärker snarast demokratin i USA. Och Biden kommer att sträva efter att stärka gemenskapen.

 

Trump-attacken en väckarklocka.

”Attacken mot Kapitolium i USA är en väckarklocka också för Sverige. Vår demokrati är inte vaccinerad mot vare sig snabba aggressiva attacker eller mer långsamt nedbrytande företeelser. Det finns flera varningssignaler. Därför är det med största allvar man nu uppmanar till allas engagemang för demokratin.



Reaktionerna mot Trump stärker demokratin i USA.

Trumps odemokratiska agerande misslyckades och majoriteten hos Republikanerna vänder sig nu starkt mot honom. Angreppet mot Kongressen visar att det finns en extremhöger också i USA. Men reaktionen stärker snarast demokratin i USA. Och Biden kommer att sträva efter att stärka gemenskapen.

 

I motsats till Trump är Biden invandringspositiv.

I Joe Bidens valprogram fanns en positiv hållning till invandring. Och 80 procent av amerikanerna menar att invandring är bra för USA:s utveckling.

 

Som för alla högerpopulister var en av Donald Trumps dominerande profiler att han skulle stoppa invandring. Trump tog mer än 400 beslut om invandringsstopp och minskade flyktinginvandringen med 80 %. Dessutom minskade han kraftigt möjligheterna till familjeåterförening. Alla besök från sju muslimska stater förbjöds.

 

Biden har gjort klart att de 11 miljoner papperslösa som finns i USA ska få en väg till amerikanskt medborgarskap – något som kräver språkkunskap och samhällsorientering. Han har redan tagit bort inreseförbudet från de muslimska länderna och inrätta ten arbetsgrupp för att underlätta familjeåterförening. Dessutom har han stoppat byggandet av muren mot Mexico och i kontakt med Mexicos president varit öppen för invandring.

 

Samtidigt kommer han att -liksom Obama – se till att invandrare som begår brott direkt utvisas.

 

SD vill ge Trump fredspriset.

Sverigedemokraterna ställde upp bakom Donald Trump – vilket också de högerpopulistiska partierna i Ungern och Polen gjort. Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna, sa för några månader sedan när de föreslog Trump till Nobels fredspris: ”Ingen ärlig bedömare kan förneka den enorma insats som han har gjort för en fredligare värld.” SD står fast vid nomineringen även nu.

 

Visst gjorde Trump en god insats för att få Förenade Arabrepubliken att erkänna Israel, men Trump har i många sammanhang stått för våld – senast i att Kongressen stormades – vilket gör nomineringen bisarr.




Inga kommentarer: