2021/01/26

Riksrättsåtalet mot Trump har inletts.

Representanthuset har nu lämnat över åtalet om riksrätt mot Donald Trump till senaten. Demokraterna vill att ex-presidenten fälls för uppvigling i samband med stormningen av Capitolium.

Natten mot tisdag informerade ledamöter från representanthuset om att man kommer att ställa Donald Trump inför riksrätt, rapporterar internationell medier. Det innebär att åtalet nu formellt har inletts.

 

Riksrättsåtalet omfattar endast en åtalspunkt: Anstiftan till uppror. Demokraterna anser att den förre presidenten bör hållas ansvarig för att ha uppviglat den folkmassa som stormade Capitolium den 6 januari efter att Trump upprepat sina grundlösa påståenden om valfusk och manat till protester.

 

Biden skeptisk

– Donald John Trump gjorde sig skyldig till grova brott och förseelser genom att anstifta våldsamheter mot USA:s regering, säger Jamie Raskin, demokratisk ledamot i representanthuset och en av dem som leder riksrättsprocessen.

 

För att Trump ska fällas krävs det dock att minst 17 republikanska senatorer går på Demokraternas linje. President Joe Biden säger till CNN att han står bakom åtalet, men ställer sig samtidigt skeptisk till man kommer att få tillräckligt många av sina politiska motståndare med sig.

 

– Senaten har förändrats sedan jag var där, men den har inte förändrats så mycket.

 

Rättegången mot Trump inleds den 9 februari.
Inga kommentarer: