2021/03/24

Riksdagen godkänner EU:s skuldpaket på 750 miljarder euro.

 


Under dagen fattas ett beslut i Sveriges riksdag med historiska proportioner: EU:s kontroversiella återhämtningsfond. Enligt förslaget ska EU låna upp 750 miljarder euro och i praktiken få en statsskuld. Hälften av pengarna delas ut som bidrag till främst länder i Sydeuropa, men alla står gemensamt betalningsansvariga. EU förbehåller sig rätten att kräva mer pengar från medlemsländerna, för att betala av på skulden och räntorna.

 

Riksdagen godkänner nu att Sverige går i borgen för lånet och därmed kan tvingas betala andra länders del av skulden, om dessa länder lämnar EU eller av andra orsaker inte betalar.

 

Detta kommer innebära att kommande generationer i bl.a. Sverige får betala för den här upplåningen som huvudsakligen betalas ut som bidrag till andra medlemsstater.

 

Den offentliga debatten i frågan har lyst med sin frånvaro, trots att EU genom fonden mer än dubblar sin budget och därmed makt. Dessutom kommer för första gången EU att börja ta ut egen skatt. 

 

Det ekonomiska räddningspaket för ”Corona återhämtning” som Stefan Löfven sade ja till i Bryssel innebär att Sverige över en natt tar stora steg mot gemensam finanspolitik och överstatliga skatter. För att inte tala om att svenskar skuldsätts för lång tid framöver för att rädda andra länder. Man kan inte smyga igenom en sådan stor förändring utan att folket får säga sitt i en folkomröstning.

Inga kommentarer: