2021/04/21

Republikanerna föreslår minskade röstmöjligheter



Bland det mest centrala i den amerikanska politiska debatten just nu är förslag om förändring i rätten att rösta.
Demokraterna har lagt förslag till en federal lag som ska införa en rätt att förhandsrösta och poströsta i alla delstater. Republikaner har lagt totalt 250 propositioner i 43 delstater i syfte att införa restriktioner i röstandet.

En del okontroversiellt i förslagen är att papperslösa invandrare och kriminella medborgare inte ska kunna rösta. Men de flesta av alla förslagen från republikanerna går ut på att hindra förhandsröstning och poströstning. Det speglar Donald Trumps påståenden om valfusk och innebär att republikanerna skulle gynnas. Det är i hög grad demokrater som inte kan ha ledigt från jobbet och gå till vallokalen för att rösta under den tisdag som är valdag. Det var främst Bidens väljare som förhandsröstade eller poströstade och som annars skulle stannat hemma p g a pandemin.

USA har ingen folkbokföring så att väljarna måste själva registrera sig. Det måste enligt republikanerna göras i god tid innan valet, men ska inte få göras på valdagen. Det missgynnar de som har låg utbildning och inte hänger med.

I Georgia, som var den avgörande staten i förra valet, har man beslutat att förbjuda att någon delar ut mat och vatten till väljare som står i kö i flera timmar utanför vallokalen. Där vill republikanerna inte tillåta förhandsröstning på söndagen innan valet, vilket beror på att många afroamerikaner går till kristna kyrkor på söndagen och där blir uppmanade att förhandsrösta direkt.

Hur det här utvecklas kommer att påverka det viktiga mellanvalet nästa år. Det går att hitta en del fakta kring rösträtten här:

https://vote.gov

Inga kommentarer: